Het is geen kwestie van niet naar buiten willen of "even doorbijten". Ik kreeg akelige paniekaanvallen. Ze overkwamen me en ik had er geen invloed op. Het is alsof je geen lucht krijgt en flauwvalt.
Behandeling bij Angststoornis
De behandeling van een angststoornis vindt veelal binnen een van onze poliklinieken plaats. De keuze voor een bepaalde behandeling hangt af van de aard en ernst van de klachten en jouw hulpvraag. Ons streven is om de behandeling zo ‘licht’ en kort mogelijk te houden. Het heeft daarom de voorkeur dat je gewoon thuis blijft wonen, want daar leer en herstel je het snelst.
Angst hanteerbaar maken
Je werkt aan het hanteerbaar maken van de angst, waardoor deze afneemt en een acceptabele proportie aanneemt. De behandeling is er in alle gevallen op gericht de angstklachten te verminderen, zodat deze minder invloed hebben op de kwaliteit van leven.
Therapievormen
We werken klachtgericht, met de principes van de cognitieve gedragstherapie. We helpen je om negatieve gedachtes anders te interpreteren, zodat je een meer objectieve kijk krijgt op de eigen gevoelens en waarnemingen. Zo kunnen angstgevoelens verminderen of verdwijnen en zal je gedrag veranderen. Als het nodig is, gaan we samen met jou de confrontatie aan met de angstopwekkende situatie. Daarbij gebruiken we ook nieuwe technieken als beeldbellen. Soms is het nodig om ter ondersteuning medicatie te gebruiken.
Belangrijke pijlers in onze behandeling
- Exposure (blootstelling)
Je gaat de confrontatie aan met de angstopwekkende situatie of met de controle- en veiligheidsdrang. - Cognitieve therapie
Centraal staan het opsporen, onderzoeken en bijstellen van niet-helpende gedachten en overtuigingen. - Individuele behandeling in groepsverband
Behandeling in een groep biedt vaak meerwaarde boven enkel individuele therapie. In een groep helpen cliënten elkaar door kritisch en creatief met elkaar mee te denken. Ook biedt het samenwerken in een groep de mogelijkheid om te experimenteren met ander, meer passend, gedrag. - Behandelmethoden
Er zijn meerdere behandelmethoden. De keuze voor een bepaalde behandelmethode hangt meestal af van de ernst van de klachten. Hoe extremer de klachten, des te intensiever de behandeling. - Behandelteam
Het behandelteam bestaat uit mensen met een verschillende beroepsachtergrond. Je kunt te maken krijgen met een klinisch psycholoog of psychotherapeut, een GZ-psycholoog, een cognitief gedragstherapeutisch werker, een vaktherapeut en/of een systeemtherapeut.
Voor lichte vormen van angststoornissen behandelen we cliënten zo veel mogelijk poliklinisch. Zodat je thuis kunt blijven wonen, in je eigen, vertrouwde omgeving. Hier kun je alles wat je leert ook meteen ervaren of oefenen.
Een poliklinische behandeling houdt in dat je regelmatig langskomt in een van onze poliklinieken. Je hebt bijvoorbeeld één keer per week of per twee weken een afspraak met jouw behandelaar. De keuze voor een bepaalde behandeling hangt af van de aard en ernst van de aandoening.
Als angst je dagelijks leven beperkt, kan er sprake zijn van een stoornis. Je leven wordt dan geregeerd door je angst of dwang en is aanwezig bij alles wat je doet. Je hebt daar zelf veel last van evenals je omgeving. Heb je eerder behandeling gehad en heeft die niet voldoende gewerkt? Dan kan het Centrum voor Angst & Dwang wellicht helpen.
Het Centrum voor Angst & Dwang is een (landelijk werkend) specialistisch centrum voor behandeling van volwassenen met een ernstige angststoornis.
Graag meer informatie?
Bezoek onze website www.angstendwang.nl
Het Centrum voor Angst- en Dwangstoornissen werkt samen met de volgende externe partners:
- Universiteit van Maastricht (wetenschappelijk onderzoek en stageplaatsen Geestelijke Gezondheidskunde)
- Radboud Universiteit Nijmegen (wetenschappelijk onderzoek en stageplaatsen studie psychologie)
- VU Amsterdam (deelname aan NOCDA/I.B.A. onderzoek over dwangstoornissen)
- Marina de Wolfcentrum Ermelo/deeltijdbehandeling universiteit Groningen (onderwerpen I.B.A en Benchmark)
- Psychotherapeutisch Centrum De Viersprong te Halsteren en de Kliniek voor Psychotherapie De Wende van GGzE te Eindhoven (onderlinge verwijzingen en indicatiestellingen)
- Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie (NEDKAD, een landelijk functionerend kenniscentrum)
- Hogeschool Arnhem/Nijmegen (stageplaatsen creatieve therapie beeldend, ergotherapie)
- Angst Dwang en Fobie Stichting te Driebergen (patiëntenorganisatie)