Hetzelfde geldt als je je ernstige zorgen maakt over iemand in je naaste omgeving die in crisis is of dreigt te raken. Onze crisisdienst is 24 uur per dag inzetbaar, ook ’s nachts en in het weekend. Alleen een huisarts of de politie kan de crisisdienst inschakelen. Op deze pagina lees je meer over de zorg die Vincent van Gogh biedt in crisissituaties.
Is de situatie erg gevaarlijk of levensbedreigend? Of dreigt deze het te worden? Bel dan meteen het algemene noodnummer 112.
Hulp bij crisis
Wanneer je dringend hulp nodig hebt vanwege ernstige psychische of psychiatrische klachten, bel dan direct je huisarts of buiten kantooruren de huisartsenpost. De (dienstdoende) huisarts kan, als het nodig is, meteen de crisisdienst inschakelen. Zij beoordelen de situatie en kijken welke hulpverlening er noodzakelijk is.
Onze crisisdienst bestaat uit een team van zorgverleners met kennis van zaken wat betreft mensen met ernstige psychiatrische problematiek. Een crisisteam is doorgaans snel na de aanmelding ter plaatse. Ze zullen direct een inschatting maken van de situatie. Elke crisis is weer anders, dus ook de oplossingen die zij aandragen verschillen per situatie. Het doel is problematisch situaties te helpen stabiliseren. Als het kan zoekt het team liefst samen met jou naar oplossingen. Is dat niet mogelijk gelet op de ernst van de situatie, dan nemen zij een besluit dat nodig is in het kader van jouw veiligheid of die van jouw omgeving. Ook kijkt men welke acties nodig zijn om te voorkomen dat de crisissituatie snel opnieuw ontstaat.
Onze zorg kan bijvoorbeeld bestaan uit:
- Hulp en/of behandeling in de thuissituatie (onze crisisdienst is onderdeel van het IHT-team (Intensieve spoedHulp Thuis)
- Hulp en/of behandeling thuis plus afspraken over zorg en/of andere hulp, om problemen op te lossen en te helpen voorkomen dat er opnieuw een crisis ontstaat
- Een crisisopname in (zeer) ernstige situaties binnen een van onze klinieken in Venlo of de Crisis Interventie Behandel Unit (CIBU) in Venray.
Vincent van Gogh beschikt over twee teams voor Intensieve spoedHulp Thuis, in Noord- en Midden Limburg, kortweg IHT genoemd. Het IHT-team behandelt cliënten met psychiatrische problemen die in crisis (dreigen te) raken in hun thuissituatie. Door snel ter plaatse te zijn met intensieve hulp, lukt het vaak om de crisis te verminderen of te verhelpen. Dit kan een opname voorkomen of verkorten. De zorgmedewerkers die deel uitmaken van ons IHT-team hebben ruime ervaring in het omgaan met mensen met psychiatrische problemen in moeilijke of complexe situaties.
Thuis werken aan herstel
De visie van Vincent van Gogh is dat we cliënten het best thuis kunnen behandelen, als dat veilig en verantwoord kan. Thuis voelt immers vrijwel iedereen zich vaak het meest veilig en op zijn plek. Thuis behoud je bovendien in veel gevallen je dagelijkse rol(len), bijvoorbeeld als ouder of partner.
Ook zijn er in de thuissituatie meer oefensituaties en allerlei verbetermogelijkheden met meer kans van slagen, dan wanneer je in behandeling gaat buiten je vertrouwde omgeving zoals bij een opname.
Per situatie wordt ingeschat of het verantwoord is dat we je thuis behandelen. Dat is afhankelijk van de problematiek en de omgeving waarin je leeft. Soms zijn mensen zo overprikkeld dat een opname toch gewenst of noodzakelijk is. Daarbij geldt: zo kort als mogelijk en zo lang als noodzakelijk.
Nazorg
Het IHT-team kan je ook begeleiden na een klinische opname, als je weer naar huis gaat maar daarbij nog extra ondersteuning nodig hebt. Wij zijn er voor alle doelgroepen: jongeren, volwassenen en ouderen.
Naastbetrokkenen
Omdat wij je bij voorkeur thuis, in jouw eigen, vertrouwde omgeving behandelen, werken we graag samen met de mensen die betrokken zijn bij jouw dagelijkse leven. Dat kan je partner, familie maar ook een goede vriend of vriendin zijn. Zij kennen de situatie goed en kunnen daardoor bijdragen aan de behandeling en jouw herstel. Psycho-educatie, dat wil zeggen meer kennis en inzicht over psychische klachten, helpt hierbij en zorgt voor meer begrip. Mogelijk hebben je naasten ook hulp en ondersteuning nodig zodat ze jou kunnen blijven ondersteunen daar waar nodig.
De poli Suïcidepreventie van Vincent van Gogh is onderdeel van ons team voor Intensieve spoedHulp Thuis (IHT). Hulpverleners van de poli behandelen en begeleiden mensen met ernstige suïcidale gedachten en mensen die een suïcidepoging hebben gedaan. Zij bieden ook familieleden en naasten ondersteuning en nazorg.
De verwijzing naar deze poli wordt over het algemeen door de huisarts, crisisdienst of Spoedeisende Hulp van VieCuri gedaan.
Bel 112 of 113
Bel in acute, levensbedreigende situaties het algemene noodnummer 112.
Wil je met iemand over jouw suïcidale gedachten praten, dan kun je ook bellen met het nummer 0900-0113. Online informatie hierover vind je op www.113online.nl.
Maak je je zorgen over iemand met suïcidale gedachten? Neem dan contact op met 113 voor overleg en advies.
Het inschakelen en doorverwijzen van de crisisdienst of andere acute hulp verloopt via je huisarts. Buiten kantoortijden (tussen 17.00 - 08.00 uur) kan een verwijzing ook tot stand komen via:
- Spoedpost Noord-Limburg, telefoonnummer: 0900 – 8818
- Spoedpost Midden-Limburg, regio Roermond: (0475) 771 771
- Spoedpost Midden-Limburg, regio Weert: (0495) 677 677
- Spoedeisende Hulp van VieCuri Medisch Centrum (na 17.00 uur de Spoedpost Noord-Limburg)
Ervaringen
alle ervaringenIk had het thuis niet zo fijn. We zijn nooit een hecht gezin geweest, er werd niet over gevoelens of emoties gepraat. Mijn vader was agressief en mijn moeder dronk regelmatig best veel.