Toen ik 22 was kreeg ik nare gedachten, ik was niet vooruit te branden. Ik voelde me een ontzettende nietsnut en huilde heel veel. Ik snapte soms ook helemaal niets van mezelf.
Behandeling bij Persoonlijkheidsstoornis
Een persoonlijkheidsstoornis is goed te behandelen. Er zijn verschillende vormen van psychotherapie die veel voor jou kunnen betekenen.
Gericht op verandering
Het doel van behandeling bij persoonlijkheidsproblematiek is gericht op verandering, zodat je weer grip krijgt op je eigen leven. Bij het behandelen van een persoonlijkheidsstoornis heeft psychotherapie vaak de voorkeur. Van psychotherapie zijn ook weer verschillende soorten.
De behandeling richt zich op het aanleren van andere manieren van denken en doen. Je leert anders omgaan met hoe jij emoties ervaart. Zodra dat lukt voel je je merkbaar beter. Je kunt beter met problemen omgaan en krijgt steeds meer zelfvertrouwen. Dankzij deze veranderingen worden ook de relaties met andere mensen in jouw naaste omgeving vaak beter. Het lukt je steeds meer om je staande te houden en problemen zoveel mogelijk te voorkomen.
De verschillende behandelingen
Als je bij Vincent van Gogh een behandeling wilt volgen op gebied van persoonlijkheidsstoornissen, wordt er een keuze gemaakt uit verschillende behandelmethoden. De aard en ernst van je klachten bepaalt de keuze voor een behandelmethode. Hoe ernstiger of hardnekkiger de klachten, des te intensiever de behandeling zal zijn.
De behandelingen die we aanbieden zijn wetenschappelijk onderbouwd. Anders gezegd: er is overtuigend wetenschappelijk bewijs dat deze behandelmethoden bij veel mensen voor duidelijke verbetering zorgen.
Deze behandelmethoden kunnen wij inzetten:
- Schematherapie bij het gespecialiseerde Centrum voor Persoonlijkheidsstoornissen (onderdeel Vincent van Gogh)
- Adaptive Mentalization Based Integrative Treatment – kortweg AMBIT genoemd
- Dialectische Gedragstherapie – kortweg DGT genoemd
- Guideline-Informed Treatment for Personality Disorders – kortweg GIT-PD genoemd
Je bent doorverwezen voor behandeling. En nu?
Zodra je verwijzing binnen is wordt deze bij het Voordeurteam administratief verwerkt en gaat je aanmelding door naar het gebiedsteam bij jou in de buurt. Hierna krijg je een uitnodiging voor een intakegesprek.
Intakegesprek
Het intakegesprek is het eerste gesprek na aanmelding waarin we samen een zo duidelijk mogelijk beeld willen krijgen wat de klachten of problemen zijn en welke hulpvraag je hebt. Fijn als je eventuele partner, familie of andere belangrijke naasten bij dit gesprek aanwezig zijn.
Onze zorgverleners bespreken wat volgens hen de kern van het probleem is, de (voorlopige) classificatie, het behandelplan en of er nu aanvullend onderzoek nodig is. In dit plan staat hoe we het probleem het beste samen kunnen aanpakken. We vinden het belangrijk dat je het met de zorgverleners eens bent (of wordt) over de voorgestelde behandeling. Dat maakt de kans op een goed resultaat veel groter. We houden graag elke behandeling zo ‘licht’ en kort mogelijk. Hierbij spelen natuurlijk de aard en ernst van de klachten, samen met je persoonlijke omstandigheden, een belangrijke rol.