Door een reeks nare gebeurtenissen, waaronder de onverwachte dood van mijn vader en mijn bedrijf dat niet lekker liep, werd ik depressief. Niet zomaar een dipje. Ik zag het leven niet meer zitten.
Behandeling bij Stemmingsstoornis
Je kunt bij Vincent van Gogh terecht voor de behandeling van stemmingsstoornissen. De keus voor een bepaalde behandelmethode hangt meestal samen met aard en de ernst van de klachten. Hoe extremer de klachten, hoe intensiever de behandeling.
Gericht op herstel
De behandeling is gericht op herstel van de depressie en/of manie. Daarnaast is het belangrijk een volgende depressie of manie te voorkomen. Wij behandelen in een multidisciplinair team van psychiaters, klinisch psychologen, (gz-)psychologen, systeemtherapeuten, verpleegkundigen en vaktherapeuten.
Behandelmogelijkheden
Je behandeling kan bestaan uit een psychotherapeutische behandelvorm in een groep of individueel, medicijnen óf een combinatie van behandelingen. We volgen bij de keuze voor een therapie of een combinatie van therapieën de landelijke ggz-richtlijnen. Je komt voor jouw behandeling volgens afspraak naar de polikliniek van een van onze regionale vestigingen.
Psychotherapeutische behandelvormen
- Cognitieve gedragstherapie: Niet-helpende gedachten leren ombuigen naar helpende gedachten
- Interpersoonlijke Psychotherapie (IPT): Vorm van psychotherapie waarin het verbeteren van relaties met anderen centraal staat
- Mindfulness:Leven met aandacht
- Electro-Convulsie Therapie (ECT): veilige behandeling bij ernstige depressies, als andere behandelingen niet werken.
Behandeling met esketamine neusspray
Voor mensen met een moeilijk behandelbare depressie, biedt Vincent van Gogh behandeling met esketamine neusspray. Wij zien bij ruim de helft van de patiënten goed effect op de stemmingsklachten.
Het betreft een poliklinische dagbehandeling in een comfortabele omgeving. Vanaf het moment van toedienen, zijn verpleegkundigen aanwezig om het effect te monitoren en controles uit te voeren. Esketamine neusspray wordt altijd in combinatie met een anti-depressivum voorgeschreven.
Nadat je 4 weken 2x per week bent behandeld, wordt dit geëvalueerd door een arts en psychiater. Bij goed effect wordt de behandeling in lagere frequentie voortgezet, bij onvoldoende effect wordt het stopgezet. Dit altijd in overleg met je eigen behandelaar.
Deze behandeling is vooral bedoeld voor mensen met depressieve klachten die onvoldoende baat hebben bij een poliklinische behandeling. Meer informatie kun je lezen in onze folder Activerende Dagbehandeling.
Als er acuut hulp nodig heeft omdat iemand in crisis is of dreigt te raken, is het verstandig om direct professionele hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld de huisarts of buiten kantoortijden de huisartsenpost.
Is de situatie erg gevaarlijk of levensbedreigend, bel meteen het noodnummer 112.
Vincent van Gogh biedt hulp bij een crisis.
Onder meer door het team van Intensieve spoedHulp Thuis (IHT). Zij helpen de crisissituatie te stabiliseren en het voorkomen of verkorten van een opname in de kliniek.
Onderdeel van IHT is ook de poli Suïcidepreventie. Behandeling en begeleiding van mensen met ernstige suïcidale gedachten, denken over zelfdoding, of zij die reeds een poging hebben gedaan.
Als een depressie of stemmingsstoornis niet op medicatie of op gebruikelijke therapieën reageert, is het mogelijk dat de behandelend psychiater Elektroconvulsietherapie (ECT) voorstelt. Bij 50% tot 90% van de patiënten wordt na een aantal ECT behandelingen een goed resultaat bereikt. De behandeling met ECT staat niet op zichzelf, maar is altijd deel van een uitgebreidere behandeling. Meer lezen over ECT
Zodra je verwijzing binnen is wordt deze bij het Voordeurteam administratief verwerkt en gaat je aanmelding door naar het specialistisch behandelteam voor stemmingsstoornissen. Op basis van wat we al weten via de verwijzer (bijvoorbeeld de huisarts) bespreken we je verwijzing vervolgens binnen ons behandelteam. Hierna krijg je een uitnodiging voor een intakegesprek.
Intakegesprek
Het intakegesprek is het eerste gesprek na aanmelding waarin we samen een zo duidelijk mogelijk beeld willen krijgen wat de klachten of problemen zijn en welke hulpvraag je hebt. Wij stellen het zeer op prijs als je eventuele partner, familieleden of andere belangrijke naasten bij dit gesprek aanwezig zijn.
Onze zorgverleners bespreken wat volgens hen de kern van het probleem is, de (voorlopige) diagnose, het behandelplan en of er nu aanvullend onderzoek nodig is. In dit plan staat hoe we het probleem het beste samen kunnen aanpakken. We vinden het belangrijk dat je het met de zorgverleners eens bent (of wordt) over de voorgestelde behandeling. Dat maakt de kans op een goed resultaat veel groter.
Zo veel mogelijk thuis
Het streven van Vincent van Gogh is uw behandeling zo ‘licht’ en kort mogelijk te houden. Waarbij het onze voorkeur heeft dat je gewoon thuis blijft wonen als dat mogelijk is. Hierbij spelen natuurlijk de aard en ernst van de klachten, samen met je persoonlijke omstandigheden, een belangrijke rol.
Behandeling altijd dichtbij
Vincent van Gogh is voornamelijk werkzaam in de regio’s Noord- en Midden-Limburg. We proberen het intakegesprek te plannen op een locatie die zo dicht mogelijk bij jou in de buurt is. Dat geldt ook voor je eventuele behandeling. Check hier onze locaties.
Wachttijd
Bekijk de wachttijden voor een intakegesprek of de start van een behandeling.