Ik had het thuis niet zo fijn. We zijn nooit een hecht gezin geweest, er werd niet over gevoelens of emoties gepraat. Mijn vader was agressief en mijn moeder dronk regelmatig best veel.
Behandeling bij Suïcidaliteit
In contact zijn, veiligheid bieden, zorgen voor continuïteit en (ook) oog hebben voor de naasten. Dat zijn vier belangrijke invalshoeken bij de zorg en hulp die wij bieden. De precieze behandeling hangt uiteraard af van je persoonlijke verhaal en omstandigheden.
Luisteren
Na verwijzing door een huisarts of andere zorgverlener, volgt een eerste gesprek. Zo mogelijk vindt dit plaats binnen de poli Suïcidepreventie. Onze zorgverlener zal eerst luisteren en zo nodig vragen stellen. We willen graag een beeld krijgen van de situatie en van jouw gevoelens, motieven en bedoelingen. Samen met jou willen we op zoek gaan naar de oorzaken en naar mogelijkheden om je met ondersteuning nieuw perspectief te bieden.
Weer grip krijgen
Na de kennismakingsfase zul je samen met onze deskundigen onderzoeken hoe je meer grip kunt krijgen op de situatie. We gaan in op concrete problemen en op gedachten en gevoelens. Ook onderzoeken we welke vormen van ondersteuning nodig zijn. Zo nodig ondersteunen wij je bij het concreet aanpakken van praktische problemen. Denk aan werkgerelateerde of financiële zorgen, huisvestingsproblemen of conflicten met familie of andere mensen in de omgeving.
Je kunt bij Vincent van Gogh onder meer terecht voor een kortdurende behandeling, gericht op het leren herkennen, hanteren en stoppen van negatieve gedachten. Deze behandeling is poliklinisch: je komt dan op afspraak naar een van onze vestigingen.
Soms kan suïcidaliteit (mede) het gevolg zijn van bepaalde psychische problemen, waarvoor behandeling noodzakelijk is. Als dat voor jou geldt, dan zullen onze zorgverleners uiteraard de behandelmogelijkheden bespreken.
In alle gevallen stellen we samen met jou een plan van aanpak op. Ook maken we in samenspraak een plan om de veiligheid te waarborgen in het geval er een crisissituatie is.
Om verschillende redenen willen wij - met jouw toestemming - ook zo veel mogelijk jouw naasten bij het proces betrekken. Allereerst om hen te informeren over hoe zij jou het beste kunnen ondersteunen.
Maar er is nog een reden om hen erbij te betrekken. Als iemand nadenkt over zelfdoding of al een suïcidepoging deed, dan zijn familie, vrienden en andere naasten vaak erg geschrokken. Ze zijn bovendien onzeker over wat ze wel of niet moeten doen en soms ook boos of buitengewoon verdrietig. Daarom hebben ook zij vaak ondersteuning nodig.
Het kan zijn dat problemen met anderen - juist ook naasten - een belangrijke rol in het geheel spelen. Daar gaan we, in overleg met jou, zorgvuldig mee om. We weten dat het in dit soort situaties vaak veel moeite kost om problemen en gevoelens van pijn te overwinnen. Maar: vaak lukt het om de stappen te zetten die nodig zijn. We kennen veel voorbeelden van mensen die na een suïcidepoging hun problemen en hun emoties met hun naasten (of ook nog anderen) bespraken, waarna alle betrokkenen weer perspectief zagen. Je kunt er op rekenen dat wij alles zullen doen om jou en jouw naasten hiermee naar beste vermogen te helpen.
De poli Suïcidepreventie is één van de pijlers in de totale keten van suïcidepreventie in de regio. De poli werkt nauw samen met andere instanties: huisartsenvereniging Cohesie, Mutsaersstichting, MET ggz, Bureau Jeugdzorg, Spoedeisende Hulp van VieCuri en Max Ernst GGZ (voorheen Buro van Roosmalen).
Deze samenwerking vloeit voort uit het convenant Ketenzorg suïcidepreventie Noord-Limburg. Een van de uitgangspunten van dit convenant is dat werken op basis van protocollen bijdraagt aan suïcidepreventie.
Ketenzorg suïcidepreventie Noord-Limburg
In oktober 2013 sloten zeven zorgorganisaties die betrokken zijn bij suïcidepreventie het convenant ‘Ketenzorg suïcidepreventie Noord Limburg’. Het convenant is dat oktober 2013 is afgesloten is gebaseerd op de volgende principes:
- Preventie van suïcide is mogelijk. Werken op basis van protocollen draagt hieraan bij.
- Ketensamenwerking: als je op het gebied van preventie samenwerkt en met elkaar in verbinding blijft, zorgt dat voor betere resultaten en lukt het ook beter om met de patiënt in verbinding te blijven.
- Samenwerking tussen de volwassenen en de jeugdzorg. Dit is van belang om de expertise in de preventie van suïcide onder jonge mensen goed te benutten. Suïcide is een belangrijke doodsoorzaak onder jonge mensen.