Gezamenlijke training politie en ggz-medewerkers

‘Verwarde personen’; je leest er vaak over in de media. Mensen in psychiatrische nood komen terecht in de acute geestelijke gezondheidszorg (ggz). Eén van de afdelingen waar Vincent van Gogh acute ggz biedt, is de Crisis Intensieve Behandelunit (CIBU). Een gesloten afdeling waar de crisis zoveel mogelijk wordt gestabiliseerd en een start gemaakt met het herstel van de cliënt. Dat gaat - zoals veel dingen - met vallen en opstaan. ‘Vallen’ gaat soms gepaard met agressie en fysiek geweld. De ggz-medewerkers kunnen dan waar nodig hulp van de politie inschakelen.

Om die samenwerking verder te verbeteren én elkaars werelden beter te leren begrijpen, volgden medewerkers van de CIBU en de politie onlangs gezamenlijk een training in omgaan met agressie in relatie tot psychiatrische problemen. Eén van de initiatief nemende ggz-medewerkers vertelt: “Deze training had als doel om de gecoördineerde samenwerking met de politie te verbeteren tijdens calamiteiten of incidenten. De training is super goed verlopen en werpt nu al zijn vruchten af. Er ontstond begrip voor elkaars werk, we wisselden tips uit en informatie over de wet- en regelgeving waarbinnen we kunnen handelen. Dat was heel waardevol.”

Autoriteit door uniform

“Het komt voor dat een cliënt zijn of haar onmacht of onbegrip uit op een agressieve en soms bedreigende manier”, vertelt een deelnemende ggz-medewerker. “Wij hebben beperkte mogelijkheden op een acute opname afdeling om dit gedrag te stoppen en de veiligheid van de cliënt en onszelf te waarborgen. In zo’n situatie roepen we de politie op. Alleen al het uniform straalt autoriteit uit, wat helpt in het de-escaleren van de situatie. Dat is heel fijn, niet alleen voor ons als medewerkers maar zeker ook voor de cliënt. Vóórdat deze training plaatsvond, merkte je weleens dat de politie het gevoel had ‘voor niks’ te komen. Ná de training, was er meer begrip voor de vraag om assistentie bij de deelnemende agenten. Dat was meteen merkbaar tijdens de laatste politie-inzet op onze afdeling!”

Beperkte mogelijkheden ggz-medewerker

De ervaring van een deelnemende agent: “Ik vond het goed om inzicht te krijgen in wat er allemaal al binnen de afdeling is gedaan en geprobeerd, voordat wij door de ggz-collega worden ingeschakeld. Ik merk dat zij echt beperkt zijn in hun handelen als een cliënt vanuit zijn of haar psychiatrische crisis agressief gedrag toont.” Zijn collega vult aan: “Deze training heeft mij doen beseffen dat in geval van een oproep – zeker vanuit de CIBU – wij snel en alert moeten reageren.”

Ook het ontmoeten van elkaar is belangrijk. “Fijn om ook het gezicht te zien achter de naam”, zeggen verschillende deelnemers. Elkaar kennen draagt bij aan een goede samenwerking. Op die manier kunnen politie en ggz hun publieke taak veilig uitvoeren!