Het verhaal van Nora - Week van de psychiatrie 2025

“Ik raad iedereen aan om openhartig te spreken over wat een verslaving bij iemand in je naaste omgeving met jóu doet, want dat helpt om zelf mentaal overeind te blijven.” Psychiatrische klachten of een verslaving hebben ook impact op familie en naasten. Nora* groeide op met een vader met een alcoholverslaving. Onlangs volgde ze de cursus 5-Stappen Methode om te leren omgaan met haar thuissituatie. In de Week van de Psychiatrie (24 tot en met 30 maart) vertelt ze over haar ervaring.

 

“Mijn vader raakte verslaafd aan alcohol toen ik in de twintig was. Hij had een baan en functioneerde gewoon in de maatschappij. Toen ik nog thuis woonde had ikzelf wél veel last van het verslavingsgedrag; liegen, bedriegen, manipuleren en dat alles bepaalde de sfeer in huis.

Ik merkte steeds meer dat de reddersrol die ik automatisch al die jaren vervulde, er niet voor zorgde dat mijn vader gezonde keuzes ging maken. Ik heb uiteindelijk voor mezelf en mijn gezondheid gekozen en nadat ik het huis uit ben gegaan, heb ik het contact verbroken. De moeilijkste beslissing ooit, maar die voelt, na al die jaren, nog steeds goed. Ik hou zielsveel van mijn vader, maar niet van zijn verslaving!

Een tijdje geleden heb ik contact gezocht met lotgenoten, omdat ik andere naasten van mensen met een verslaving een luisterend oor wil bieden. Dit had ik namelijk de afgelopen jaren bij mezelf enorm gemist. Ik heb me vaak eenzaam, onbegrepen, machteloos, verdrietig en wanhopig gevoeld.

Inmiddels heb ik de groepscursus 5-Stappen Methode afgerond. Het biedt inzichten en antwoorden in de verslavingsproblematiek; wat is verslaving en wat doet het met degene met een verslaving? En ook wat doet het met jou en je omgeving? Door dit in groepsverband te doen, hoor je de verhalen/ervaringen van anderen en dit helpt enorm. Ik heb er herkenning en erkenning gevonden en begrijp nu beter wat er omgaat in het brein van iemand met een verslaving. Wat er omgaat in het brein van mijn vader.

Ik heb mijn thuissituatie altijd gedeeld met mijn omgeving en op mijn werk. Ik heb het altijd bespreekbaar gemaakt, omdat ik het belangrijk vind om verslaving van het stigma af te helpen en om begrip te vragen voor mijn situatie. Het lotgenotencontact helpt mij en anderen om krachtiger te worden en grenzen te stellen om beter voor jezelf te zorgen. Een half woord is genoeg om elkaar te begrijpen.”

*Nora is een gefingeerde naam.

 

Tijdens de Week van de Psychiatrie (24 t/m 30 maart 2025) nemen we je graag in de breedte mee in de psychiatrie. Van persoonlijke ervaringen van cliënten tot zeer specialistische behandelingen. Lees ook het artikel over vaktherapie.