Inspelen op de praktijkbehoeften
De leerwerkplek is ingericht op een open afdeling van Vincent van Gogh in Venray, waar 24 cliënten verblijven. In deze afdeling is ook een klaslokaal, zodat studenten onderwijs kunnen volgen terwijl ze actief zijn in de zorgomgeving. In totaal werken hier 8 studenten, waarvan 5 van Gilde Opleidingen en 3 van een hbo-instelling. De studenten volgen hun opleidingen hier én brengen de leerstof meteen in de praktijk, ondersteund door ervaren zorgverleners. Docenten van Gilde Opleidingen en professionals van Vincent van Gogh geven samen les en begeleiding.
Hybride leerwerkteam
Deze samenwerking is bijzonder vanwege de onderwijsstructuur. De studenten zijn niet aanvullend op de bezetting, maar maken deel uit van het team. Dit hybride leerteam bestaat uitsluitend uit mensen die werken binnen de onderwijsomgeving: collega’s in opleiding en leercoaches. Volgens Vincent van Gogh is deze samenwerking een goed voorbeeld van aantrekkelijk werkgeverschap. “De hybride leerwerkplek is een samenwerkingsverband waarin collega’s in opleiding, docenten en zorgprofessionals samen leren én samen werken. Een waardevol initiatief”, vindt Han Streng, manager Integrale zorg. “Het integreren van werken en leren, hybride leren dus, zien wij als een manier om zorgmedewerkers zo op te leiden dat zij beter voorbereid de praktijk in gaan én leren het hoofd te bieden aan allerlei uitdagingen in de snel veranderende zorg. Door de integratie van het onderwijs in de werkpraktijk kunnen studenten zich optimaal ontwikkelen en zijn ze direct een waardevolle aanvulling voor ons zorgteam.” Anja Schoenmaekers, teammanager bbl bij Gilde Opleidingen, voegt toe: “Vanuit Gilde opleidingen hebben we als uitgangspunt dat we samen de vakmensen van de toekomst vormen. We zijn sterk gericht op vakmanschap in verbinding met de professionele omgeving. Dit vormt precies de basis van onze samenwerking met Vincent van Gogh. Het is geweldig om dit zo dicht bij de werkvloer te realiseren, samen met docenten, werkbegeleiders en studenten!”
Groeimodel
De samenwerking start in eerste instantie met 5 studenten van Gilde Opleidingen en 3 van andere opleidingen. De bedoeling is dat dit aantal in de toekomst geleidelijk toeneemt. Het model is opgebouwd om te kunnen groeien, zodat er steeds meer studenten kunnen instromen naarmate de klas zich verder ontwikkelt. Het vernieuwende onderwijsconcept is niet alleen gericht op het
ontwikkelen van zorgprofessionals, maar speelt ook in op de toenemende vraag naar goed opgeleide zorgmedewerkers. Door in te zetten op een doorlopende leerlijn met andere onderwijsinstellingen, versterkt de samenwerking tussen Gilde Opleidingen en Vincent van Gogh de kwaliteit van zorg. Tevens helpt het mee aan het oplossen van het personeelstekort in de zorg.