Dealen met somberheid en depressie - Podcast Helemaal Mentaal

Het gaat regelmatig mis met middelengebruik onder jongeren. Verslaving aan middelen of bijvoorbeeld gamen komt dikwijls voor. Daarom spreken Hein (25) en Els (29) in de nieuwste aflevering van de podcast Helemaal Mentaal over verslaving. Vanaf vandaag (25 september) is de aflevering te luisteren via je favoriete podcastkanalen!

Te gast is Levina, werkzaam in de verslavingszorg en op een detoxafdeling. Ze legt uit wanneer we spreken van een verslaving. Het stigma dat nog altijd op verslaving rust, wil ze doorbreken. Zodat mensen hulp durven te zoeken. Ze merkt dat mensen vaak denken dat iemand met een verslaving er ‘gewoon’ mee moet stoppen. “Daardoor blijft een verslaving langer onder de radar en kan voor meer problemen zorgen. Het is geen keuze, maar een ziekte”, zegt Levina.

Juul (29) had het gevoel dat hij er niet bij hoorde en niet goed genoeg was. Hij vertelt in de podcast dat hij drugs begon te gebruiken om deze gevoelens te onderdrukken en om mee te doen met de groep. Hij is inmiddels twee jaar bezig met zijn herstel. “Mijn herstel heeft me een leven gegeven. En daar ben ik mega dankbaar voor.”

Check de aflevering hieronder via Spotify, luister via Apple Podcasts of ga naar de podcast-pagina met meer informatie en alle beschikbare afleveringen op een rijtje. Iedere woensdag verschijnt er een nieuwe aflevering, dus houd je favoriete podcastplatform in de gaten! 


Voor jongeren die naar aanleiding van de podcast willen werken aan een stevige mentale basis, organiseren onze preventiewerkers in het najaar een Helemaal Mentaal-groepstraining in Venray.