Wat is een aios?
Mathilde: “Aios staat voor arts in opleiding tot specialist. Wanneer artsen zich met een opleiding specialiseren in een bepaald vakgebied, dan krijgen ze de naam ‘aios’.
Ik werkte zelf al een tijdje als arts voor Vincent van Gogh toen ik in opleiding ging, en dus aios werd. Het vakgebied waar ik me in verdiep is de psychiatrie. Straks kan ik dus aan de slag als psychiater.
Aios leren en werken tijdens hun opleiding. Aan de ene kant zit ik dan ook veel met mijn neus in de psychiatrieboeken, en aan de andere kant leer ik het vak in de praktijk bij Vincent van Gogh.”
Waarom heb je psychiatrie gekozen als specialisme?
Mathilde: “Ik vind het vooral fijn dat ik als psychiater bezig kan zijn met de totale mens. Een psychiatrisch probleem werkt namelijk door op meerdere vlakken van iemands leven. Ik wil cliënten ondersteunen om hun hele vraagstuk aan te pakken.
En de communicatie met cliënten vind ik een mooie uitdaging. Cliënten zijn soms terughoudend met informatie over de moeilijkheden waar ze tegenaan lopen. Ik doe veel moeite om het vertrouwen op te bouwen. Zo krijg ik toch de informatie op basis waarvan we samen een passende behandeling kunnen kiezen.”
Hoe ziet je opleiding er nu uit?
Mathilde: “Ik werk momenteel als arts-assistent bij de polikliniek, onder supervisie van een psychiater. In die rol houd ik me vooral bezig met inschatten wat nodig is om cliënten op weg te helpen naar herstel.
Bij de polikliniek zie ik veel cliënten met persoonlijkheidsproblemen. Bijvoorbeeld een depressie die maar niet weggaat, een of meerdere trauma’s of angstklachten. Cliënten zijn gericht naar ons verwezen door hun huisarts en zijn vaak gemotiveerd om hulp te krijgen.”
Wat doe je als arts-assistent bij de polikliniek?
Mathilde: “Wat ik doe, is samen met cliënten op onderzoek uitgaan. Dat onderzoeken begint bij de intake. Daarin praat ik met cliënten over wat er speelt, over waar diegene tegenaan loopt. We nemen als het ware samen de stand van zaken op.
Vervolgens ga ik met cliënten na wat ze al hebben proberen te doen aan hun problemen. Veel cliënten hebben al verschillende manieren van hulp gehad, maar lukt het ze steeds niet om tot herstel te komen. Of er is maar een deel van het hele probleem opgelost.
Op basis van de stand van zaken en de vorige behandelingen bekijk ik hoe we cliënten kunnen ondersteunen om weer op de goede weg te komen. We zoeken samen welke therapie bij Vincent van Gogh het beste aansluit.
In deze onderzoeksfase houd ik goed contact met cliënten. Het kan namelijk een lastige periode zijn, vooral wanneer cliënten even moeten wachten op een behandeling. Ik maak dan duidelijk aan cliënten dat ze echt hulp krijgen en de behandeling zo snel als mogelijk van start gaat. Als medicatie cliënten kan helpen, dan ga ik samen met cliënten alvast op zoek naar welke medicatie bij ze past.
Ook tijdens de behandeling houd ik contact met cliënten. En als het nodig is, dan zoek ik samen met cliënten naar aanvullende therapieën naast de psychiatrische behandeling die ze krijgen.
Aan het einde van het behandeltraject fungeer ik als vangnet. Het kan angstig zijn voor cliënten om zelfstandig verder te gaan. De kans op terugval is daardoor aanwezig. Door cliënten gerust te stellen zorg ik ervoor dat ze met goede moed weer naar hun huisarts gaan.”
Wat wil je gaan doen als je je opleiding hebt afgerond?
Mathilde: “Ik wil natuurlijk als psychiater aan de slag, maar op welk terrein weet ik nog niet. Er zijn zoveel leuke werkplekken binnen Vincent van Gogh.
Het lijkt me bijvoorbeeld interessant om als psychiater in de acute zorg te werken. Ik ondersteun cliënten dan aan het begin van hun traject. Dat geeft me de mogelijkheid om samen met cliënten te ‘puzzelen’ over de vraag wat er aan de hand is en hoe we het probleem kunnen aanpakken.
Maar ook werken met zogenaamde zorgmijders vind ik boeiend. Dat zijn mensen met vaak ernstige psychische problemen die niet geholpen willen worden. Of op een gesloten afdeling, of in de bemoeizorg. Daar zit een mooie uitdaging om goed contact te krijgen en houden met mensen.
Nog 2,5 jaar ben ik aios en daarna hoop ik in een van deze mooie werkgebieden te werken als psychiater!”