De teams die hulp, ondersteuning en begeleiding in de wijk bieden, bezoeken jou bij voorkeur thuis. Dit kan op afspraak zijn, maar ook ongevraagd als daar aanleiding voor is. Denk aan een crisis of de zogeheten bemoeizorg. We helpen je om je leven weer op te pakken. Zo goed als kan en zo zelfstandig mogelijk.
Hulp in de wijk en thuis
- Thuisbegeleiding
Bij thuisbegeleiding richten de teams zich op jou als cliënt, maar ze kijken ook naar het welzijn, de gezondheid en de veiligheid in de buurt of de wijk. Daarom zoeken ze zo nodig contact met andere organisaties die daar actief zijn. Denk aan een woningbouwvereniging, de wijkagent of een welzijnsinstelling. Ze overleggen hoe de situatie zo stabiel mogelijk kan blijven. Dan gaat het over wonen, werken of dagbesteding. Ook is er oog voor mantelzorgers en andere mensen uit je omgeving. De teams kijken naar alles dat het verschil kan maken. - Bemoeizorg
Bemoeizorgers helpen mensen die de stap naar hulp zelf niet (meer) kunnen of willen zetten.
De aanpak
Soms is er een bepaalde behandeling, therapie of aanpak nodig in de thuisbegeleiding:
- Intensieve spoedHulp Thuis (IHT)
IHT is snel ter plaatse als mensen met psychiatrische problemen in crisis (dreigen te) raken. IHT voert haar behandeling bij mensen thuis uit. - Functie Assertive Community Treatment (FACT)
Een combinatie van behandeling, begeleiding, crisishantering en hulp bij herstel voor mensen met een langdurige en complexe psychiatrische aandoening. - Multi Systeem Therapie en Multi Dimensionele Familie Therapie (MST/MDFT)
Behandeling voor jongeren die probleemgedrag vertonen, in de eigen leefomgeving en in nauwe samenwerking met de ouders, het gezin en andere belangrijke personen.