Verantwoord gedrag leren en verslaving voorkomen
Voor jongeren verandert er veel tussen hun twaalfde en achttiende jaar. Jongeren maken in die periode een snelle lichamelijke en geestelijke ontwikkeling door. Nieuwsgierigheid, invloed van vrienden en erbij willen horen zijn voor jongeren belangrijke redenen om een eerste sigaret te gaan roken, een eerste biertje te drinken of een joint te roken.
In deze periode is het belangrijk voor jongeren om verantwoord gedrag te leren. Steun hierin komt van ouders, maar ook op school is hiervoor aandacht nodig. We zetten samen met jouw onderwijsinstelling in op het ontwikkelen van een verantwoordelijkheidsgevoel bij de jongeren. Tegelijkertijd stellen we grenzen en maken we regels. Op die manier voorkomen we dat een keertje blowen of drinken uitloopt op een verslaving.
Advies voor onderwijsprofessionals over alcohol, roken, drugs en gamen
Tijdens onze adviesgesprekken krijg je informatie over alcohol, roken, drugs en/of gamen bij leerlingen. Daarnaast krijg je praktische tips en ondersteunen we je met:
- Advies voor onderwijsprofessionals
We leren jou en je onderwijscollega’s hoe je de signalen (lichamelijk en psychisch) van middelengebruik en/of gamen bij jongeren herkent. Daarnaast bieden we je handvatten om het gesprek aan te gaan en praktische tips om je leerlingen weerbaar te maken tegen verleidingen. Er is ook volop ruimte voor vragen.
- Beleidsondersteuning voor onderwijsinstellingen
Jouw onderwijsinstelling geven we advies op maat over beleid, maar ook over voorlichting en lessen. We bekijken samen wat de situatie op jouw school is rond alcohol, roken, drugs en gamen. Aan de hand daarvan adviseren we hoe beleid en voorlichting kan helpen om leerlingen verantwoord gedrag aan te leren en verslaving te voorkomen.