Depressie bij jongeren
Depressie is een ernstig gezondheidsprobleem dat het hele leven van een leerling beïnvloedt. Psychische klachten als depressie kunnen zelfs leiden tot suïcidale gedachten en suïcide. Het is dan ook van belang dat de eerste signalen van depressieve klachten tijdig worden opgemerkt. En dat de juiste stappen worden gezet om erger te voorkomen.
Jongeren zijn vaak te vinden op school, een belangrijke plek dus om (beginnende) depressieve klachten en/of suïcidale gedachten te signaleren. En vervolgens passende hulp te bieden.
Gesprek over mentale gezondheid van leerlingen
Het signaleren van psychische klachten, het gesprek aangaan over mentale gezondheid en de goede stappen zetten richting hulp... Het kan best lastig zijn. We horen vaak van leraren en andere onderwijsprofessionals twijfels en zorgen als ‘Zie ik het wel goed?’, ‘Wat kan/moet ik met deze signalen?’, ‘Hoe ga ik het gesprek aan?’.
Om jou als leraar en onderwijsprofessional te ondersteunen bij het signaleren, aankaarten en hulp zoeken voor de mentale gezondheid van jouw leerlingen, bieden we het preventieprogramma Less Depress aan. Samen met GGD Limburg-Noord organiseren we onder de noemen van Less Depress verschillende activititen. Van scholingen, trainingen, webinars, workshops tot ondersteuning bij het opzetten van een preventiebeleid. Zo voorkomen we samen depressie en suïcide bij jongeren!
Preventieprogramma Less Depress
Wij bieden de volgende Less Depress-activiteiten aan voor onderwijsprofessionals in het Voortgezet Onderwijs:
- Webinar Less Depress voor professionals in het onderwijs (1 á 1,5 uur)
- Workshop Less Depress voor professionals in het onderwijs (1,5 uur á 2 uur)
- Scholing Less Depress voor professionals in het onderwijs (2 x 2 uur)
- Training Less Depress voor professionals in het onderwijs (2 x 3 uur)
- Beleidsondersteuning
- Bijdrage aan ouderavonden over dit thema
Alle activiteiten worden verzorgd door preventiewerkers van Vincent van Gogh i.s.m. GGD Limburg Noord. In overleg kunnen ervaringsdeskundigen, professionals uit de zorgsector en het sociaal domein betrokken worden.
Lees hieronder meer over alle Less Depress-activiteiten voor zorgprofessionals:
Webinar Less Depress voor professionals in het onderwijs (1 á 1,5 uur)
Het webinar Less Depress is qua inhoud vergelijkbaar met bovenstaande workshop. Er kan in korte tijd aan een grote groep deelnemers informatie over dit onderwerp worden verstrekt. In dit webinar is er minder mogelijkheid tot diepgang en interactie dan in de scholing van 2 x 2 uur (zie A).
- Voor wie: alle professionals in het onderwijs
- Duur: 1 uur (eventueel 1,5 uur)
- Waar: online
- Max: geen max.
Workshop Less Depress voor professionals in het onderwijs (1,5 uur á 2 uur)
In de workshop Less Depress komt de basis van depressie- en suïcidepreventie bij jongeren aan bod. Deze workshop kan losstaand aangeboden worden maar dient ook als introductiebijeenkomst voor de Less Depress training (zie B). Bij deze workshop is er minder mogelijkheid tot diepgang en interactie dan in de scholing van 2 x 2 uur (zie A).
- Voor wie: alle professionals in het onderwijs
- Duur: 1,5 á 2 uur
- Waar: in overleg
- Max: 20 deelnemers
Training Less Depress voor professionals in het onderwijs (2 x 3 uur)
De training Less Depress biedt deelnemers inzicht in het herkennen van en omgaan met signalen van (beginnende) depressie en suïciderisico bij jongeren binnen de school. Er worden handvatten geboden voor gespreksvoering en het realiseren van passende hulp. In deze training ligt de focus op oefenen met signaleren en gespreksvoering. NB: deelname aan deze training kan uitsluitend na het volgen van het webinar en/of de workshop.
- Voor wie: zorgcoördinatoren, mentoren en docenten die meer verdieping op dit thema willen
- Duur: 2 x 3 uur
- Waar: in overleg (kan op locatie)
- Max: 8 deelnemers
Scholing Less Depress voor professionals in het onderwijs (2 x 2 uur)
De scholing Less Depress biedt deelnemers in 2 keer 2 uur inzicht in het herkennen van en omgaan met signalen van (beginnende) depressie en suïciderisico bij jongeren binnen de school. Naast informatie over depressie en suïcidaliteit bij jongeren worden handvatten geboden voor gespreksvoering en het realiseren van passende hulp. De scholing heeft een interactief karakter en er is veel ruimte voor eigen inbreng. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Het puber/adolescentenbrein en mentale problemen
- Regionale cijfers mentaal welbevinden jongeren
- Kenmerken dip, depressie en suïcidaliteit
- Oorzaken/ risicofactoren depressie en suïcidaliteit
- Signaleren van depressieve klachten en suïcidaliteit
- Gespreksvoering rondom depressieve klachten en suïcidaliteit bij jongeren
- Wanneer en naar wie/wat verwijs je?
- Wat kun je op school (nog meer) doen aan depressie en suïcidepreventie?
Samenvatting:
- Voor wie: zorgcoördinatoren, mentoren en docenten die meer verdieping op dit thema willen
- Duur: 2 x 2 uur (eventueel 1 x 4 uur)
- Waar: in overleg (kan op locatie)
- Max: 8 deelnemers
Beleidsondersteuning
Less Depress biedt in het kader van de Gezonde School ondersteuning aan scholen bij het opstellen van het gezondheidsbeleid m.b.t. preventie van depressie en suïcide.