KOPP/KOV

Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met een Verslaving (KOV)

Het preventieprogramma KOPP/KOV bestaat uit ondersteunende en informerende gesprekken voor ouders met psychische en/of verslavingsproblemen en hun kinderen. 

Wanneer een vader of moeder psychische en/of verslavingsproblemen heeft, dan raakt dit het hele gezin. Ouders zijn de belangrijkste
personen voor kinderen. Wanneer ouders niet lekker in hun vel zitten, merken kinderen dat altijd. Ze hebben daar als het ware voelsprieten voor.

Ieder gezinslid, ook de kinderen, heeft een eigen beleving van de ziekte van de ouder en kan daar bijvoorbeeld ook eigen vragen, zorgen of onduidelijkheden over hebben. Gevoelens van schuld en schaamte, bij zowel ouders als kinderen, kunnen het gevolg zijn. Het kan lastig zijn om de problemen met de kinderen bespreekbaar te maken.

Opvoeden en opgroeien in een dergelijke specifieke situatie verdient dan ook wat extra aandacht. Aandacht voor de ouders, maar zeker ook aandacht en steun voor de kinderen.

Vaak helpt het als ouders, maar ook kinderen, hun verhaal kunnen vertellen, vragen kunnen stellen of hun zorgen kunnen bespreken. Om ouders en/of kinderen hierbij te ondersteunen bieden we één tot vier informatie- en adviesgesprekken aan. In de informatie- en adviesgesprekken wordt samen met ouders en/of kinderen bekeken welke vragen en zorgen er zijn.

Inhoud van de gesprekken

Thema’s die aan bod komen zijn:

  • Hoe werken de psychische en/of verslavingsproblemen door in het gezin?
  • Wat kun je als ouder nu beter wel of niet aan je kinderen vertellen?
  • Hoe kunnen kinderen reageren op een psychische ziekte of verslaving van een ouder?
  • Welke specifieke vragen of zorgen hebben de kinderen?
  • Hoe kun je als kind beter omgaan met de problemen van je ouder(s)?

Indien nodig denken wij mee over de mogelijkheden die er zijn om meer specifieke hulp te krijgen.

Interesse in deelname of meer informatie? Stuur gerust een een mail of laat een terugbelverzoek achter voor team preventie.