Sociale onzekerheid aanpakken
Ongemakkelijke situaties thuis, in je familie of op je werk komen dagelijks voor. Bijvoorbeeld als iemand iets van je vraagt, maar je dat niet wilt of kunt doen. Je durft dan niet goed niet te zeggen. Of dat je ergens niet blij mee bent, maar je weet niet goed hoe je dat gesprek moet aangaan. De situatie blijft je constant bezighouden. Of je voelt je zo ongemakkelijk dat je je mening niet durft uit te spreken bij sociale bijeenkomsten. Iedereen voelt zich wel eens ongemakkelijk in contact met anderen. Maar soms wordt het zo intens dat je je in bijna alle situaties sociaal onzeker gaat voelen.
Als je blijft piekeren over sociale situaties en/of je somber of gespannen voelt voor of na contact met anderen, dan kan het zijn dat je zelf ook last hebt van sociale onzekerheid. Soms krijg je door sociale onzekerheid ook angstige gedachten en kan het gebeuren dat je te veel alcohol of drugs gaat gebruiken. Herken je jezelf hierin? Dan is onze cursus Sociale vaardigheden wat voor jou.
Je contact met anderen verbeteren door onze cursus
De cursus Sociale vaardigheden helpt je om je contact met anderen te verbeteren en zo sociale onzekerheid aan te pakken. Dat doen we door samen sociale situaties te leren bekijken en begrijpen. En we onderzoeken hoe je tot nu toe in sociale situaties reageert. Je leert wat de voor- en nadelen zijn van die reacties op anderen. Daarna leren we hoe je bewuster kiest wat je reactie wordt in een sociale situatie.
Onderwerpen waarmee we aan de slag gaan in de cursus Sociale vaardigheden zijn:
- Het bekijken en begrijpen van de situatie
- Luisteren
- De invloed van lichaamshouding en gezichtsuitdrukkingen
- Iets bespreken
- Nee zeggen
- Hulp vragen
- Je mening geven
Na afloop van de cursus voel je je in sociale situaties zekerder en minder gespannen. Je zal je bestaande sociale contacten durven verdiepen en makkelijker nieuwe contacten maken.