Organiseren van Samen Sterk in de Wijk-bijeenkomsten
Tijdens de train-de-trainer word jij door o.a. onze ggz-preventiewerkers klaargestoomd om zelf de bijeenkomsten voor Samen Sterk in de Wijk te organiseren en begeleiden als trainer. Je leert inwoners handvatten te geven om in gesprek te gaan en steun te geven aan mede-wijkbewoners met een psychische kwetsbaarheid.
Als je Samen Sterk in de Wijk-trainer wordt, draag je bij een positieve verhouding tussen inwoners met mentale problemen en hun directe omgeving. Door de acceptatie en het begrip dat jij kweekt bij inwoners verhoogt de leefbaarheid in de wijk. Als jij als trainer de bijeenkomsten begeleidt, versterkt dat je bekendheid in de buurt en het vertrouwen van buurtbewoners in jou.
De thema’s die we bespreken zijn onder andere:
- Psycho-educatie: (theoretische) kennis rondom psychische aandoeningen en verslaving over onbegrepen gedrag en oefeningen rond gesprekstechnieken
- Destigmatisering: tools om de bewustwording bij inwoners te verhogen
- Acceptatie en begrip: begripvol(ler) reageren op verward/onbegrepen gedrag van wijkbewoners
We nodigen van harte professionals en vrijwilligers uit om trainer te worden die voor hun (vrijwilligers)werk veel contact hebben met wijkbewoners. Eerder leidden we al professionals werkzaam bij welzijnsorganisaties en woningcoöperaties op tot trainer van Samen Sterk in de Wijk.
Ervaring van nieuwe trainer
Een nieuwe Samen Sterk in de Wijk-trainer blikt terug op de train-de-trainer: “Na het volgen van de training kon ik makkelijker het contact aangaan en zelf het gesprek voeren over psychische kwetsbaarheid. En daarnaast is het heel fijn om het samen te doen met een ervaringsdeskundige en team preventie, zodat je elkaar kan aanvullen. Mooi om te zien dat na de bijeenkomsten in de wijk er meer begrip is voor elkaar”
Over Samen Sterk in de Wijk
Tijdens een cursus Samen Sterk in de Wijk krijgen inwoners handvatten van de trainer om mentale problemen bij hun mede-wijkbewoners te herkennen en steun te geven.
Samen Sterk in de Wijk sluit aan bij de taboedoorbrekende campagne Limburg Openhartig.