Wietske combineert haar werk in de flexpool met haar masterstudie psychologie. Momenteel werkt ze parttime, wat haar de kans biedt om tijdens haar studie alvast wat praktijkervaring op te doen. ‘’Toen ik een jaar geleden begon bij de flexpool werkte ik 24 tot 32 uur per week. Nu heb ik mijn contract laten verlagen naar 4 uur en werk ik een of twee dagen in de week. Die combinatie is heel prettig: ik ben weer met mijn studie begonnen en ik kan door het flexwerken dingen aan de praktijk koppelen,’’ vertelt Wietske.
Een van de aantrekkelijke aspecten van flexibel werken is de mogelijkheid om verschillende afdelingen en cliëntpopulaties te verkennen. Wietske waardeert deze diversiteit. Dat kan ook wel eens een uitdaging zijn: "Soms moet je creatief zijn en bedenken hoe je een zinvolle bijdrage kunt leveren aan het team, vooral als je niet veel ervaring hebt op een bepaalde afdeling.’’
Wietske is tevreden met de vrijheid die ze heeft met betrekking tot het inplannen van haar uren. Omdat je niet in een vast team werkt, gaat dit natuurlijk gepaard met het gegeven dat je beperkte verantwoordelijkheden hebt. Enerzijds vindt Wietske dat jammer, omdat zij juist de diepgang in het cliëntcontact leuk vindt. Anderzijds lokt dat uit creatief te zijn in het werken met cliënten. Ze benadrukt het belang van verbinding zoeken met het team en open communicatie. "Als ik tegen bepaalde zaken aanloop in mijn werk, geef ik het altijd bij Rian aan. Het is belangrijk om problemen aan te pakken en feedback te geven om de kwaliteit van de zorg te waarborgen," legt ze uit.
Een aantal dingen zijn goed om te weten als je overweegt in de flexpool te gaan werken. Het is belangrijk realistische verwachtingen te scheppen en om flexibel te zijn in de keuzes die je maakt. "Als je bereid bent flexibel te zijn en open te staan voor verschillende afdelingen, ontstaan er talloze kansen in de flexpool," adviseert Wietske toekomstige flexmedewerkers.