Laat je verassen over werken binnen de LBV (langdurige begeleiding en verblijf). Dat is wat collega’s Gerrie Boon (verpleegkundige) en Sindy Hesen (agogisch medewerker) je graag mee willen geven. Beide werken ze al 30+ jaar binnen Vincent van Gogh en hebben verschillende afdelingen gezien. Zij leggen graag uit wat je kunt verwachten van het werk, de cliënten en het team binnen de LBV.
‘De uitdagingen in het werk vind je in de kleine dingen. Samen met een gastvrij team waarin je direct opgenomen wordt, help je onze cliënten met kleine stapjes vooruit.’
Wat is de LBV?
De LBV bestaat uit 4 afdelingen die onderling nauw samenwerken. Unit A&C hebben een open karakter. Unit B&D nemen cliënten op in een gesloten kader. In totaal is er plek voor 48 cliënten en worden er altijd 2 bedden (BOR bedden) vrij gehouden. Als er cliënten binnen de organisatie zijn die tijdelijk meer zorg nodig hebben, dan kunnen zij tijdelijk opgenomen worden binnen de LBV.
Binnen de LBV wordt gewerkt met de Tripple-C methodiek. Deze methodiek wil de cliënt motiveren om een zo’n ‘normaal’ mogelijk leven te leiden. Het team biedt handvaten aan om binnen hun individuele mogelijkheden zoveel mogelijk deel te nemen aan de maatschappij. Denk hier aan taken als koken of een eigen bed opmaken, maar ook het zelfstandig doen van boodschappen of een drankje doen op het terras. Ook worden cliënten gestimuleerd om van elkaar te leren. Vaak worden er hele kleine stappen gezet door de doelgroep, maar juist die kleine stappen geven een groot gevoel van autonomie.
Met welke cliënten werk je samen?
De cliënten binnen de LBV hebben vanzelfsprekend een indicatie voor langdurige begeleiding. Veel cliënten hebben al vele afdelingen, organisaties en behandelvormen gezien. De cliënten doelgroep is dan ook heel divers. Zowel in de zin van ziektebeelden als qua demografie. Man, vrouw, jong, wat ouder. Deze mensen kunnen zichzelf vaak niet zelfstandig redden in de maatschappij en hebben binnen de LBV een veilige en stabiele woonplek gevonden. In het atrium, midden tussen de 4 afdelingen in, kunnen cliënten samenkomen, worden activiteiten georganiseerd door de activiteitenbegeleiding en kunnen therapieën worden gevolgd.
Cliënten worden bij de LBV zelf nauw betrokken bij het behandelproces. Zij spreken zelf hun wensen uit, op welke gebieden ze willen ontwikkelen. Voor de begeleiders is het traject belangrijker dan het einddoel. Je staat als professional naast de cliënt en biedt begeleiding met de handen op de rug.
De LBV is een omgeving waar veel cliënten tot rust kunnen komen. Vaak is het topje van de spanning er al vanaf doordat cliënten zijn behandeld binnen een afdeling als VB1 of 2 (voortgezette behandeling). Wanneer een cliënt stabiliseert is rust en regelmaat belangrijk om niet terug te vallen in oude patronen. Deze stabiliteit kunnen we binnen de LBV beter bieden. Veel cliënten vinden de LBV een huiselijke sfeer hebben waar ze niet op hun tenen hoeven te lopen of geconfronteerd worden met ziek gedrag om zich heen. Het is gezellig omdat mensen hier mogen mensen zijn wie ze zijn.
Waarom werken binnen de LBV?
Het stigma dat heerst rondom de LBV is dat er veel zorg geleverd moet worden en het werk heel zwaar en fysiek is. Dit is jammer, want in de praktijk valt dit enorm mee. Jij als zorgprofessional bent meer aan het aansturen en aanwijzingen geven, maar de cliënt voert taken zoveel mogelijk zelfstandig uit. Neem bijvoorbeeld het douchen. Jij staat erbij en geeft tips, maar de cliënt doucht zelfstandig op zijn/haar eigen manier. Het begeleidende stuk is groter dan de somatiek. Veel sollicitanten zijn positief verrast over de werkzaamheden na een gesprek of meeloopdag.
‘Met name de diversiteit in cliëntenpopulatie en de nauwe samenwerking tussen collega’s maakt werken binnen de LBV erg fijn. Er is iedere dag ruimte om samen koffie te drinken om de dag voor- of na- te bespreken. Je helpt elkaar veel en kunt altijd terugvallen op jouw collega’s. In principe zijn er 4 teams voor de 4 afdelingen, maar je doet het samen! Natuurlijk loop je als team of als individu ook tegen zaken aan. Doordat het team heel betrokken en collegiaal is kun je dit soort dingen altijd bespreken. Dan proberen we zelf eerst het probleem op te lossen voordat we aan de bel trekken. Net als cliënten mogen ook wij zijn wie we zijn. We proberen elkaar op een positieve manier te motiveren als iemand er even minder goed instaat. Dit maakt dat wij met veel plezier binnen de LBV werken!’
Werken binnen de LBV?
Kom een dagje meelopen als je interesse hebt in het werken binnen de LBV, we nemen je graag mee in de mogelijkheden. Meer informatie? Neem contact op met werken@vigogroep.nl.